Mix & Match – Communicatie, Cultuur & Vrije Tijd

De sector Communicatie, Cultuur & Vrije Tijd

In deze sector gaat het om mensen bereiken, raken of vermaken. Dat doe je door middel van kunst, muziek, theater, exposities, evenementen, media, vormgeving, sport, reizen, horeca en nog veel meer.  Creëren en communiceren, daar gaat het om. 

Je bent creatief

Als creatieveling kun je in deze sector heel veel kanten op. Als je artistiek bent aangelegd, kun je een opleiding volgen op het gebied van beeldende kunst, dans, toneel of muziek (kunstacademie, conservatorium, popacademie, Docent Theater of Docent Beeldende Kunst en Vormgeving). Ben je ook ondernemend? Dan voel je je vast thuis bij Communicatie, Communication and Multimedia Design, Media- en Entertainmentmanagement of Leisure Management.

Je bent een handhaver

Houd je van taal, kunst en cultuur en ook van orde en gestructureerd werken? Dan past een beroep als archivaris, bibliothecaris, museummedewerker, eindredacteur of vertaler bij je. 

Je bent een onderzoeker

Als onderzoeker ben je nieuwsgierig en kritisch. Deze eigenschappen komen goed van pas in een beroep als journalist (opleiding Journalistiek of Communicatie) of archeoloog (hbo-Archeologie).

Je bent sociaal

Wil je mensen graag vermaken en een fijne tijd bezorgen? En ben je ook nog een beetje ondernemend? Dan kun je denken aan Leisure Management, Tourism Management of de Hogere Hotelschool. Breng je graag je liefde voor kunst en cultuur over op anderen? Dan past Docent Beeldende Kunst en Vormgeving of Docent Theater bij je. In groepsverband werken aan integratie en cultureel welzijn, dat leer je bij Culturele en Maatschappelijke Vorming. Of heb jij het talent om met kunstzinnige therapie mensen met psychische of sociale problemen een prettiger bestaan te geven? Dan is Creatieve Therapie de opleiding voor jou!

Je bent een doener

Als doener in de culturele sector komt je technisch inzicht en praktische aanleg van pas bij beroepen als toneeltechnicus en cameraman. Ben je ook creatief? Dan kun je denken aan kunstzinnige beroepen waarbij je met je handen en materialen werkt, zoals beeldhouwer en edelsmid. Bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving word je opgeleid om les te kunnen geven maar veel afgestudeerden komen na hun studie terecht bij educatieve of culturele projecten of worden zelfstandig ondernemer.

Je bent een ondernemer

Met jouw organisatietalent en leidinggevende kwaliteiten kun je in deze sector aan de slag als manager of adviseur. Kies bijvoorbeeld voor Media- en Entertainmentmanagement, Leisure Management, Tourism Management, Hogere Hotelschool, Communicatie of Communication & Multimedia Design. Of ga voor een beroep als regisseur of cultureel ondernemer (bijv. Docent Theater, Culturele & Maatschappelijke Vorming). Ben je cultuurminded en wil je graag invloed uitoefenen op nationaal of Europees niveau, kijk dan eens naar een bestuurlijke opleiding (Bestuurskunde-Overheidsmanagement of European Studies). Voor ondernemende types die ook nog geïnteresseerd zijn in economie, aardrijkskunde en bestuur zijn Kust- en Zeemanagement of Management voor de Leefomgeving misschien interessante opleidingen.