Mix & Match – Techniek

 
 

De sector Techniek

Iets ontwerpen, maken en verbeteren: daar draait het om bij techniek. Er vallen veel verschillende beroepsgebieden onder zoals bouw, weg- en waterbouw, elektrotechniek, werktuigbouw en ICT,  maar ook luchtvaart en zeevaart en transport. Je werkt vooral met dingen en processen.

Je bent creatief

Ben jij creatief, maar ook technisch aangelegd? Dan voel je je thuis bij opleidingen waar je dingen kunt ontwerpen en maken. Denk bijvoorbeeld aan industriële vormgeving, (interieur)architectuur (als richtingen te volgen bij de opleiding Bouwkunde*) en Communication and Multimedia Design. Ook bij Engineering (Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Informatica) en Maritieme Techniek studeren creatievelingen die een bijdrage leveren aan nieuwe innovaties. En wat dacht je van kunstwerken (zoals bruggen, wegen, aquaducten) die ontworpen worden bij Civiele Techniek?

 

* = om geregistreerd (interieur)architect te worden, moet je een universitaire vervolgopleiding doen

Je bente en handhaver

Nauwkeurig werken is bij veel functies in de techniek belangrijk. Als je handig bent met getallen en gegevens, passen beroepen als werkvoorbereider, calculator, technisch tekenaar en constructeur bij je (opleiding Bouwkunde en Civiele Techniek). Heb je iets met water? Dan is hydrograaf misschien iets voor je (Ocean Technology). Liever iets met ICT? Kijk dan eens bij (Technische) Informatica. Of met biologie of scheikunde? Kijk dan eens bij opleidingen die vallen onder Life Sciences zoals Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Biotechnologie en Chemie.

Je bent een ondernemer

Ben jij een ondernemend type met een voorkeur voor de technische sector? Kies dan voor een managementfunctie in de techniek, bijv. aannemer, projectleider of adviseur (Bouwkunde, Civiele Techniek, Ruimtelijke Ontwikkeling-Mobiliteit, Technische Bedrijfskunde, Business IT & Management). Maar ook in een functie als productiemanager of technisch (ICT) adviseur voel jij je vast thuis (Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, Informatica, Technische Informatica). Combineer jij graag ondernemen, techniek én chemie? Neem dan eens een kijkje bij Chemische Technologie of Biotechnologie

Je bent een doener

In de techniek komen we veel doeners tegen. Doeners werken graag met hun handen en weten van aanpakken. Machines en apparaten hebben vaak hun interesse. Opleidingen waaraan je kunt denken zijn: Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Informatica, Maritieme Techniek en Maritiem Officier. Heb je interesse voor gebouwen en de omgeving? Dan is Bouwkunde, Civiele Techniek of Ruimtelijke Onwikkeling-Mobiliteit misschien iets voor jou.

Je bent onderzoeker

Als onderzoeker vind je het leuk om uit te vinden hoe dingen in elkaar zitten en beter kunnen. Zelf iets ontwikkelen kan in beroepen als (stedenbouwkundig) architect (Bouwkunde*) en systeem- of software engineer (Technische Informatica of Informatica). Maar denk ook eens aan Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Biotechnologie, Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Heb jij interesse voor de inrichting van je leefomgeving of veilig verkeer?, kijk dan eens bij Ruimtelijke Ontwikkeling-Mobiliteit of Civiele Techniek. Of word jij liever een specialist in een exact vak zoals natuur- of wiskunde? Dan is misschien technische natuurkunde of Toegepaste Wiskunde iets voor jou!

 

* = om geregistreerd (stedenbouwkundig) architect te worden, moet je een universitaire vervolgopleiding doen

Je bent sociaal

Wil jij graag met mensen werken, maar ook met techniek? Dat kan bijv. in functies als leraar techniek of leraar natuurkunde, maar ook als radiotherapeutisch laborant, bestralingsdeskundige of mondhygiënist.